Dag 101 – december 20
Nog bijna rijden we met de taxi naar het verkeerde vliegveld, maar toch weten we ruim optijd in het juiste vliegtuig te stappen. Door het raampje zwaaien we Zuidoost Azië gedag. Bedankt voor al je moois! En dan nu, op naar huis.

Dag 100 – december 19
Op de één na laatste dag van onze reis zijn we vooral bezig met de voorbereidingen voor de reis terug. De backpacks worden volledig omgekieperd en zo goed mogelijk opnieuw ingepakt voor de laatste vlucht. Wat moet een mens toch met zoveel spullen?

Dag 99 – december 18
De laatste dag in de ‘double-digits’ doen we onze laatste toeristische attractie. We bezoeken het grand Palace hier in Bangkok. Het is groot, het is onwijs druk, en het is zeer goed beveiligd. Na een uur staan we alweer buiten, met vraagtekens boven ons hoofd. Huh? Hebben we zo snel alles gezien? Hebben we geen delen gemist??

Dag 98 – december 17
Na nog geen 6 uur slaap staan we met onze ogen wijd open op de Chatuchak weekend markt in Bangkok. Iets meer dan twee maanden geleden waren we hier ook al, maar er is zoveel veranderd dat we niks meer van de plek weten te herkennen. Na een paar uur flink doorstappen, en stug onderhandelen (het hoogseizoen werkt niet in ons voordeel) hebben we al onze souvenirtjes en kerstcadeaus bij elkaar geraapt!

Dag 97 – december 16
Vannacht vliegen we terug naar Bangkok, en dus spenderen we vandaag lekker rustig in een café op onze laptops.

Dag 96 – december 15
Tijd om het eiland te verlaten en terug te reizen naar Phuket. Dit keer gaan we zowaar echt op een boot, langs het prachtige Koh Phi Phi eiland. We hebben besloten om het drukke Patong maar even te laten voor wat het is en te verblijven in Phuket town.

Dag 95 – december 14
Vandaag is alweer ons laatste dagje op het heerlijke Koh Lanta eiland. We rijden ‘s ochtends nog snel even naar het strand voor een paar foto’s, om vervolgens lekker neer te ploffen bij het zwembad. Ohja, we eindigen de dag met een 7/11 diner in bed. Oops!

Dag 94 – december 13
Na een ochtendje editen en blogs schrijven, stappen we op de scooter. Elke dag naar hetzelfde strand zou ook maar saai zijn toch? Dus we besluiten iets naar het noorden van het eiland te rijden om daar met een net iets anders uitzicht weer lekker te genieten van de zon en de zee.

Dag 93 – december 12
Nu is de vakantie echt begonnen. Tijd om lekker uit te rusten en alle indrukken van de afgelopen maanden te verwerken. Natuurlijk doen we dat heerlijk op het strand met een lekker koel drankje erbij.

Dag 92 – december 11
Vandaag vertrekken we uit het overvolle Phuket, op naar het heerlijk rustige Koh Lanta eiland. We dachten een boot te hebben geboekt, maar nadat we toch wel heel lang in het busje zaten en steeds verder naar het noorden reden kwamen we tot de conclusie dat we voornamelijk over land naar Koh Lanta werden gebracht.

Dag 91 – december 10
We zijn in Phuket, in het zuiden van Thailand. We slapen in de buurt bij Patong beach, wat duidelijk het uitgaanscentrum is van het eiland. Het is overvol met westerse toeristen en op het strand is bijna geen leeg plekje meer te vinden.

Dag 90 – december 9
Helaas zit onze tijd in Laos er weer op. Vandaag besteden we het grootste deel van de dag op vliegvelden en in vliegtuigen. Natuurlijk moesten we weer over Bangkok vliegen, dus maken we voor alweer de 4e keer de luchthaven van Bangkok onveilig.

Dag 89 – december 8
Op naar de hoofdstad van Laos: Vientiane. De bus die we hebben geboekt vertrekt om 9 uur. Een uur later staat de bus nog steeds stil staat en zien we andere mensen uit ons hostel in stappen die de bus van 10 uur geboekt hadden. Dat is nog eens slim marketen..

Dag 88 – december 7
Tik tok, nog minder dan 14 dagen voor we weer terug vliegen. Vandaag genieten we van de mooie natuur in Vang Vieng vanuit een tractor band die ons mee voert over de Mekong Rivier.

Dag 87 – december 6
Met een scooter rijden we naar één van de MUST-SEEs in Vang Vieng: Blue Lagoon 1. We waren er nog geen 5 minuten voor we er weer weg gingen. Overvol met Japanse toeristen, grote vissen, en een klein blauw watertje wat er op de foto’s toch echt anders uit zag. We rijden zo’n 14km verder over een zandweg en komen als echte zandmannetjes aan bij Blue Lagoon 3. Minder bekend, minder toeristen, minder vissen, meer water! We dobberen de rest van de middag rond; wat is dit een verademing in vergelijking met Lagoon 1!

Dag 86 – december 5
Fijne Sinterklaas! Wij krijgen er hier eigenlijk niks van mee. Onze dag besteden we grotendeels in een minivan die ons naar Vang Vieng brengt.

Dag 85 – december 4
Een busje brengt ons naar de Kuang Si watervallen, waar we een heerlijk verfrissende duik nemen in het blauwe water. We lopen iets verder door naar de vlindertuin dat opgezet is door een Nederlands stel. We hebben niet genoeg tijd om de tuin te bekijken (Julia leek dat niet zo erg te vinden) en dus gaan we voor een appelcake naar Nederlandse stijl in het bijbehorende café. ‘s Avonds gaan we voor een tweede ronde over de markt. We hoeven onze backpacks toch niet meer voor al te lang mee te tillen, dus het is tijd om souvenirs in te slaan.

Dag 84 – december 3
We wandelen door de stad en bezoeken de bamboe-brug en de buddhistische Wat Xieng Thong tempel. Verassend genoeg een tempel in hele andere architectuur stijl dan dat we tot nu toe overal hebben gezien. Verder bezoeken we een café genaamd Utopia, dat een prachtig uitzicht biedt over de Mekong Rivier. ‘s Avonds plunderen we de avondmarkt!

Dag 83 – december 2
Wat zijn we blij dat we toch hebben besloten naar Laos te gaan! De vlucht is prachtig, en des te dichter we bij de landing komen des te indrukwekkender het landschap om ons heen is. Luang Prabang, de eerste stad die we in Laos bezoeken, voelt gelijk onwijs prettig en relaxt aan!

Dag 82 – december 1
We gaan onze laatste maand in! Nog een paar bestemmingen staan op de planning. De eerst volgende is Laos, en om daar te komen reizen we met een bus naar Bangkok waarvandaan we morgen zullen vliegen!

Dag 81 – november 30
Aangezien dit de enige dag is die we nog over hebben in Siem Reap pakken we gelijk een tuktuk naar HET tempelcomplex: Angkor Wat. Met onze lichamen nog in herstel krijgen we minder mee van de prachtige tempels om ons heen dan dat we zouden willen. Heel veel kunnen we je er dus niet over vertellen, behalve dan dat het simpelweg gewoon heel mooi was.

Dag 80 – november 29
Na een hele dag rusten in bed pakken we de bus naar onze laatste bestemming in Cambodja: Siem Reap!

Dag 79 – november 28
Het strand is net zo mooi als gister, maar voedselvergiftiging slaat toe en helaas genieten we er dus iets minder van. Eind van de dag reizen we terug naar Sihanoukville. Het plan was in eerste instantie om gelijk door te reizen naar Siem Reap, maar dat stellen we maar even een dagje uit.

Dag 78 – november 27
Na een stevige brunch zijn we er helemaal klaar voor: een dag lekker niks doen op het strand! En wat zijn we er goed in, dikke 10 voor op ons rapport.

Dag 77 – november 26
Na een behoorlijk misselijkmakend ritje met de boot komen we aan in het paradijs. Het strand is wit, geen vissen, geen zeewier, helder water, zon, palmboompjes voor wat schaduw, en heerlijk warm zeewater. Geen plek waar we op dit moment liever zouden zijn!

Dag 76 – november 25
Ons resort op Koh Rong cancelde last minute onze boeking, en omdat we zo snel niets anders kunnen vinden verblijven we een nacht in Sihanoukville waarvandaan we de volgende dag met een boot naar het eiland kunnen doorreizen. We spenderen de dag aan het strand, en als de zon onder is aan het zwembad, betere voorbereiding op het eiland leven is er niet.

Dag 75 – november 24
Cambodja heeft een zeer recente bloederige geschiedenis en ons bezoek aan S21 (Tuol Sleng Genocide Museum) en de Killing fields heeft ons goed met de neus op de feiten gedrukt. Heel indrukwekkend, en om stil van te worden.

Dag 74 – november 23
We bezoeken de central market en Watt Phnom. De laatste een mooie pagode die goed onderhouden wordt. Het meest leuke aan de tempel was het jongetje dat heel stiekem alle schoenen verplaatste: van de plek waar de touristen ze uitschopten, namelijk recht voor de ingang, naar een georganiseerde nette rij, naast de ingang. Heel stiekem, want vooral de beveiliging vond zijn zelf gekozen taak niet per se een geslaagde actie.

Dag 73 – november 22
Op naar land no.7. We reizen Cambodja in per bus, en de grensovergang is nogal, uhm, speciaal. Twintig minuten nadat we zelf de grens al over zijn krijgen we ons paspoort weer terug, inclusief visa. Toppie, de bus kan weer door: Phnom Penh is de bestemming.

Dag 72 – november 21
Opzoek naar de bezienswaardigheden in Saigon zelf; het Onafhankelijksheid paleis sluit net op het moment dat we aan komen lopen (11.00uur), de Notre-Dame staat in de steigers, en het postkantoor is zo vol dat we er al snel weer gillend uitrennen. We rennen door naar de Ben Tanh Street Food Market, waar ze de grootste variatie aan eten hebben. Onwijs leuk aangekleed, en heerlijk eten

Dag 71 – november 20
Vandaag doen we een tour langs de Cao Dai tempel en de Cu Chi tunnels. Beide plekken op compleet andere manieren heel indrukwekkend. Beide zijn dan ook zeker voor een bezoekje aan te raden!

Dag 70 – november 19
Na 18 uur in de trein omen we aan in Saigon. We eten bij Dèn Lông, het leukste en lekkerste vietnamese restaurantje in de stad!

Dag 69 – november 18
We vertrekken uit Hoi An naar Da Nang, waar vandaan we de nachttrein zullen pakken naar Saigon (Ho Chi Minh City). Op het station ontmoeten we de 10-jarige Mary Linh en 13-jarige Jimmy Long. Broer en zus, die ieder weekend door hun vader naar het station worden gebracht zodat ze daar hun Engels kunnen oefenen. Naast wat ze leren op school gebruiken ze ook YouTube om meer Engels te leren. Applausje voor het digitale tijdperk, want deze kinderen spreken veel beter Engels dan de gemiddelde Nederlander op die leeftijd.

Dag 68 – november 17
We gaan terug naar de kleermaker voor de laatste pas sessie en trekken ons dan terug bij het zwembad van ons hotel! Het is onvoorstelbaar dat toen we een paar dagen geleden hier naar toe reden het zo hard regende; het weer is volledig omgeslagen. Het is zelfs zo heet, dat het buiten de schaduw niet uit te houden is.

Dag 67 – november 16
Merel laat een rok en top maken bij één van de vele kleermakers hier in Hoi An. Het stadje is er een van de ambacht, en overal zijn handgemaakte stoffen en leren items te krijgen. Dan toch ook maar sandaaltjes/slippers van leer laten maken toch? ‘s Avonds komen alle lantaarns naar buiten, en zo is er eigenlijk helemaal niks terug te zien van het water wat hier iets meer dan een week geleden nog een meter hoog stond.

Dag 66 – november 15
Met Merel aan het stuur en Julia als navigerend passagier scooteren we de 120km van Hue naar Hoi An, onder andere over de via Topgear bekende Hai Van Pass. Een lekke band en 4 uur lang stort regen later komen we aan! Misschien niet ideaal, maar het was zeker een avontuur waarvan we hebben genoten 🙂

Dag 65 – november 14
Vlak bij Hue ligt Ho Thuy Tien, een sinds 2004 verlaten waterpark. Het park, waar destijds maar liefst 3 miljoen dollar in is geïnvesteerd, sloot vlak na zijn opening voor onbekende reden. Tot aan 2016 bood het een leefplaats voor een paar krokodillen, maar nadat de autoriteiten besloten dat het toch niet zo veilig was zijn ze verwijdert, en sindsdien ligt het park er levenloos bij. In het midden van het park staat een grote draak wat voorheen het aquarium was. Iets verderop zijn de met groen begroeide glijbanen te vinden. Wat een onwijs gaaf griezelpark!

Dag 64 – november 13
Na een kort dutje in ons hostel gaan we op ontdekkingstocht in Hue. De gezellige restaurants en cafés zijn wat ons betreft het hoogtepunt van de stad! Zo lunchen we bij Nook en halen we ijsjes bij Lick N Bite.

Dag 63 – november 12
We zeggen dag tegen Cat Ba en pakken de boot en bus terug naar Hanoi. ‘s Avonds stappen we voor het eerst op een slaaptrein. Van Hanoi naar Hue is maar liefst 14 uur. Onze bedjes in de eerste klas zijn niet bepaald “zacht” zoals ze omschreven stonden, en slapen wil dan ook niet zo goed lukken.

Dag 62 – november 11
De zon schijnt en daar genieten we van; aan het strand, met onze beentjes op een bedje onder de parasol van bananenbladeren.

Dag 61 – november 10
Vandaag doen we een boot tour langs Monkey Island naar Ha Long Bay. Bij Ha Long Bay gaan we een stuk kanoën door de verschillende grotten, waarna we heerlijk afkoelen in het vis vrije water! Een heerlijke dag in een prachtige omgeving, en een lekker kleurtje op onze toet.

Dag 60 – november 9
Dus…. de weersverwachtingen zijn hier nog minder betrouwbaar dan in Nederland. Van die 28 graden en zonnig is weinig te zien. Des ondanks vind je ons op de prachtige stranden, die we praktisch voor onszelf hebben!

Dag 59 – november 8
En de volgende bus in, deze keer naar Cat ba Island; een eiland vlak bij Ha Long Bay. Laat het eiland leven maar komen.

Dag 58 – november 7
We zijn weer terug in Hanoi. Dit keer maar voor één dagje, en die spenderen we in de nagelsalon. Het is hier immers zo goedkoop..

Dag 57 – november 6
Een dagje chillen in een café hier in Ta Van. Aan het eind van de middag pakken we de shuttlebus terug naar Sapa centrum, waar morgen ochtend onze bus terug naar Hanoi vertrekt.

Dag 56 – november 5
Vandaag hiken we door de prachtige omgeving heen, en hebben we het mooiste uitzicht op prachtige rijstvelden. De hike was maar zo’n 6km, maar kost gerust een hele dag door de steile klim omhoog, en even steile en gladde weg naar beneden.

Dag 55 – november 4
Met een bus reizen we af naar het hoge noorden van Vietnam; Sapa. We verblijven in een homestay in een dorpje vlak buiten Sapa, waar we meemaken hoe de lokale bevolking hier leeft.

Dag 54 – november 3
We laten onze nagels lakken, Julia alle 10, Merel alle 9. ‘s Middags gaan we naar de iconische straat van enkele meters breed waar tweemaal per dag een trein, die bijna even breed is als de straat, door het krappe pad heen rijdt. Helaas komt de trein vandaag niet, en zien we enkel het dagelijks leven van de mensen die wonen in deze straat.

Dag 53 – november 2
De eerste dag in Hanoi lopen we langs het Hoan Kiem Lake, en bezoeken we het Vietnamese Vrouwen Museum. Hier leren we van alles over de gebruiken en rollen van Vietnamese vrouwen in het dagelijkse leven, maar ook over alle vrouwelijke helden tijdens de Vietnamese oorlogen.

Dag 52 – november 1
Onze dagen in Thailand zijn op, en we vliegen over Bangkok naar Hanoi, Vietnam. Thailand we hebben genoten van je, we zien je weer in december!

Dag 51 – oktober 31
Op de helft, of er al over? We vieren deze mijlpaal in het waterpark Grand Canyon hier in Chiang Mai.

Dag 50 – oktober 30
We bezoeken de enige MUST-SEE in Chiang Mai, de tempel op Doi Suthep. De tempel zelf doet ons niet veel, maar het uitzicht vanaf hier over Chiang Mai is prachtig.

Dag 49 – oktober 29
Ondanks dat we bijna opgelicht worden, genieten we onwijs van de quad tour die we doen richting de top van Doi Suthep!

Dag 48 – oktober 28
Tijd voor een kookles. We leren onderandere een curry, Pad Thai, Stir Fried Chicken with Cashews en gebakken banaan koken. Aan het eind van de avond zijn onze buikjes zo rond van al dat eten, dat je ons naar huis kan rollen.

Dag 47 – oktober 27
YES, we gaan olifanten knuffelen! Bij Into the Wild – Elephant camp zijn maar liefst 3 geredde olifanten en twee pas geboren baby olifanten. We voeren ze, lopen met ze door de jungle, modderen ze, en zwemmen met ze. Wat een prachtige dieren!

Dag 46 – oktober 26
Vandaag, na een jaar lang nationale rouw, begint de crematie ceremonie van voormalig koning Bhumibol. Alles zit dicht, en wij doen het lekker rustig aan.

Dag 45 – oktober 25
Na een lange dag reizen met 3 tuktuks, een bus en een trein, komen we aan in Chiang Mai

Dag 44 – oktober 24
Vandaag bezoeken we het Historical Park in Sukhothai Old City. Een onwijs ruim en goed onderhouden park met prachtige tempels en stoepas!

Dag 43 – oktober 23
Een heftige nacht, waarin de bliksem insloeg in ons hostel, leidt tot de dag waarin we doorreizen naar Sukhothai.

Dag 42 – oktober 22
Ondanks dat we vroeg vertrekken is de hitte ons voor. We bezoeken Wat Ratchanaburana en Wat Mahatat, en vinden het dan wel weer mooi geweest.

Dag 41 – oktober 21
We laten Kanchanaburi alweer achter en reizen via Suphanburi naar Ayutthaya. De zon schijnt en het is onwijs heet, en dus gaan we voornamelijk voor smoothiebars in plaats van ruïnes en tempels.

Dag 40 – oktober 20
Net buiten Kanchanaburi liggen de Erawan Watervallen. Deze 7 lagen aan watervallen bieden naast een prachtig plaatje ook heerlijke verkoeling!

Dag 39 – oktober 19
We reizen met de trein naar Kanchanaburi, een stad die vooral bekend is vanwege de dodenspoorlijn, of burma spoorlijn die er door heen loopt, en daarbij komend de Brug op de rivier Kwai. We proberen de brug te bereiken voor zonsondergang, maar door de regen is die niet echt zichtbaar. Het grote voordeel van de brug ‘s avonds en in de regen bezoeken is dat je de brug alleen nog maar hoeft te delen met een straathond in plaats van tientallen toeristen.

Dag 38 – oktober 18
Eindelijk doen we het eens een dagje extreem rustig aan; we plannen wat voor de komende paar dagen en kijken wat door onze foto’s heen. De airco van het hostel verlaten we eigenlijk alleen voor wat avondeten op Khao San Road.

Dag 37 – oktober 17
Overdag doen we het rustig aan, maar ‘s avonds komt de getrainde Nederlander in ons omhoog. We gaan voor de Co by Night fiets tour van Co van Kessel. Een fietstour die ons in de koelere avond langs allerlei hotspots neemt, hier in Bangkok. We fietsen langs de Phraya rivier, de memorial bridge, de bloemenmarkt, en natuurlijk Wat Pho.

Dag 36 – oktober 16
Op naar het grootste Winkelcentrum van Thailand: Central World.

Dag 35 – oktober 15
We bezoeken de Chatuchak weekend market, waar ze letterlijk alles verkopen wat je zou kunnen verzinnen. We lopen hier enkele uren rond en besluiten dan dat het tijd is om onszelf eens goed te verwennen; we laten onze nagels lakken en gaan voor een Henna tattoo. ‘s Avonds op Khao San Road pakken we een restaurant met heerlijk Thais eten en ook zeer prettige ijskoude cocktails.

Dag 34 – oktober 14
Afscheid is nooit leuk maar afscheid nemen van Myanmar al helemaal niet. Vandaag vliegen we door naar Bangkok Thailand.

Dag 33 – oktober 13
Om half 11 ‘s ochtends kijken we hoe honderden monniken een rij vormen om hun enige maaltijd van de dag te ontvangen. Zwaar onder de indruk van wat we net hebben gezien bekijken we iets verderop U Bein Bridge, de langste Tiek houten brug ter wereld. Op de markt vlakbij weet Merel een Longyi te scoren (typisch Myanmarese rok) waarna we terug naar ons hostel gaan. ‘s Avonds bezoeken we opnieuw de Pagode op Mandalay Hill, dit keer zonder regen.

Dag 32 – oktober 12
Het heeft de hele nacht geregend, en als we ‘s ochtends uit het raam kijken hebben we tot verbazing een zwembad als straat. De auto’s lijken bijna bootjes, en onze plannen om ‘s ochtends gelijk op pad te gaan vallen dus letterlijk in het water. In plaats daarvan gaan we voor een massage (hé wat naar), en als we terug komen lijken de straten voldoende opgedroogd voor een bezoek aan Su Tang Pyae Pagode. Deze Pagode staat op Mandalay hill, en biedt uitzicht over het verbazingwekkend platte Mandalay. Onze nieuwe vriend Kozew, en tevens ex-monnik, gaat met ons mee en legt ons van alles uit over het Boeddhisme.

Dag 31 – oktober 11
Helaas is het dan alweer tijd om Bagan gedag te zeggen, en de laatste bestemming in Myanmar op te zoeken. Met de boot reizen we naar Mandalay. Op Yangon na, de grootste stad van Myanmar.

Dag 30 – oktober 10
Het is ongelooflijk hoeveel geluk we hebben. Het is pas de tweede vlucht van het jaar, en de eerste die daadwerkelijk over de tempels heen vliegt; we mogen vanuit een luchtballon genieten van Bagan! Het is niet te beschrijven, we kijken ons ogen uit. Een echte aanrader aan iedereen die ooit Bagan mag bezoeken. Aan het eind van de middag bezoeken we de Shwesandaw Pagoda waar we de zonsondergang mee maken.

Dag 29 – oktober 9
Opgepast! Merel en Julia rijden op scooters door Bagan, om alle mooie tempels, stoepias en pagodas te zien. Zo rijden we langs Shwezigon Pagoda, crossen we door naar Htilominlo, en genieten we van het uitzicht over Bagan op een naast gelegen tempel. Verder bezoeken we de Ananda tempel en nemen we een touristische route terug om nog wat meer van het dagelijks leven in Bagan te zien. Het is hier onwijs mooi!

Dag 28 – oktober 8
Na enkel 1 volle dag in Inle Lake vertrekken we alweer. We pakken een mini bus en reizen door naar Bagan.

Dag 27 – oktober 7
Vroeg in de ochtend bereiken we onze bestemming. Ondanks dat we moe zijn besluiten we mee te gaan op een dagtrip die tot laat in de middag duurt. We varen heel het meer van Inle over met een bootje en stoppen bij verschillende werkplaatsen. Ook brengen we een bezoek aan het dorp op palen Nyuna She Township.

Dag 26 – oktober 6
We brengen een bezoekje aan Bagyoke Aung San Market maar ook vandaag drukt de regen de pret. We besluiten Junction city, een groot winkelcentrum, in te lopen en vinden hier Bar Boon. Een Nederlands café waar we smullen van een stroopwafel. Eind van de middag is het alweer tijd om te vertrekken; we reizen door naar Inle Lake.

Dag 25 – oktober 5
Myanmar viert het Thadingyut festival, oftewel, het licht festival. Helaas doen ze dat in plenzende regen. Wij bezoeken kort de Sule pagode en lopen langs Maha Bandwa park en het stadhuis. Al snel krijgen we genoeg van de regen en besluiten we te schuilen bij Baker Secrets.

Dag 24 – oktober 4
De taxi zet ons af bij de grootste pagode van Myanmar; de Swedagon Pagoda. De pagode schittert prachtig goud! Na even rustig picknicken in het Kandawgyi park brengen we een bezoekje aan Yangon Zoological garden, het is tevens dierendag. Je kan hier zo dicht bij de dieren komen dat je de hippo z’n tanden kan poetsen en de olifantjes kan voeren.

Dag 23 – oktober 3
Dag Kuala Lumpur, het is tijd om onze reis te vervolgen naar Myanmar; eerste bestemming is Yangon.

Dag 22 – oktober 2
We reizen speciaal met de trein af naar een café genaamd A-Toast voor een brunch. Het café is zo klein dat er letterlijk maar 8 mensen binnen kunnen eten; maar het is onwijs leuk ingericht en dus heerlijk knus. ‘s Middags gaan we terug naar de Towers om daar in het aangrenzende park de lichtshow te zien.

Dag 21 – oktober 1
Vandaag wandelen we langs de “River of Life”, die er behoorlijk vies en levenloos uitziet. Ook lopen we even Central Market in en gaan we terug naar de Suria mall onder de Petronas Twin towers. Ook wint Max Verstappen hier in Kuala Lumpur de formule 1 race.

Dag 20 – september 30
We zijn in Kuala Lumpur Maleisië! Het icoon van de stad zijn de Petronas twin towers en dus besluiten we die vandaag gelijk te bezoeken. Ook de mall eronder word goed bekeken. Hoogtepunt: ze hebben hier zelfs Wasa crackers, Rittersport chocolade en Australische TimTams!

Dag 19 – september 29
In de bus richting Kuala Lumpur! We reizen met Sri Maju: de bus is zo ruim dat zelfs wanneer we onze benen volledig strekken we de stoelen voor ons nog niet kunnen aanraken!

Dag 18 – september 28
Vandaag bekijken we de stad vooral te voet. Zo wandelen we langs het Merlion uitkijkpunt en via de DNA brug zo de Gardens in. Vandaag is de eerste keer dat we de tuin in daglicht bekijken, maar de dag is natuurlijk niet compleet voordat we ‘s avonds voor de allerlaatste keer de lichtshow bekijken. #5keer

Dag 17 – september 27
Na drie dagen het Marina Bay Sands hotel van afstand te hebben bewondert gaan we hem vandaag eindelijk op. Het observation desk biedt een prachtig panorama uitzicht over Singapore. We kijken vanaf hier nog een keer beide lichtshows die aan weerszijde van de toren spelen. Om het af te maken gaan we aan het einde van de avond opnieuw Gardens by the Bay in. Je raadt het al, voor die prachtige lichtshow!

Dag 16 – september 26
We wandelen naar Little India en bekijken ook Arab street. Het is echt een stad in een stad, en ziet er compleet anders uit dan de rest van Singapore. Op de weg terug worden we overvallen door een gigantische stortbui. In Nederland zouden de putdeksels over straat drijven. ‘s Avonds bekijken we de water- en lichtshow bij Marina Bay. Er worden prachtige vormen geprojecteerd op verstuift water. Ook glippen we nog snel de Gardens in om nogmaals de moonlight lichtshow te zien.

Dag 15 – september 25
We bezoeken Maartje, vriendin van Julia, die tijdelijk op de Universiteit hier in Singapore studeert. We krijgen een rondleiding over de campus en ze laat ons de meest imposante gebouwen zien. Eind van de middag pakken we de metro naar de Gardens by the Bay, gelegen naast het indrukwekkende Marina Bay Sands hotel. We kijken hier de lichtshow, die ongelooflijk mooi en indrukwekkend is!

Dag 14 – september 24
Onze eerste dag in Singapore besteden we rustig aan het ontdekken van de stad. Het verschil met Indonesië is gigantisch, alles hier is ontzettend schoon en georganiseerd. Vervolgens spenderen we twee uur in de grootste boekenwinkel van Singapore, zwijmelend over alle boeken die we willen hebben. We houden ons in door te denken aan het feit dat we elk boek dat we kopen, we nog voor zo’n 3 maanden moeten mee sleuren…

Dag 13 – september 23
Wanneer we ‘s ochtends inchecken en onze boarding-passen aanvragen worden we op stand-by gezet. Het vliegtuig is overboekt, en dus passen we er niet meer bij. Kan gebeuren, in principe worden we dan op het volgende vliegtuig gezet van de dag erop. Alleen staat Vulkaan Agung op Bali op uitbarsten, hoogste alarmniveau van toepassing. We besluiten na een heerlijke lunch snel naar het vliegveld te gaan waar we het voor elkaar krijgen toch mee te mogen. Op naar Singapore!

Dag 12 – september 22
Een heerlijk dagje op ons gat op het strand bivakeren, ook dat hoort bij onze reis.

Dag 11 – september 21
We bezoeken de Uluwatu tempel in, Uluwatu, Bali. De tempel die bekend staat vanwege zijn aapjes, heeft een verassend aantal meer mensen dan aapjes rondlopen. Aan de andere kant, mensen zijn ook apen toch? We kijken hier de Kecak dans, waarin hetzelfde verhaal wordt vertolkt als bij het Ramayana ballet.

Dag 10 – september 20
Na anderhalf uur surfen zitten we bij de Dokterspost. Merel is aangesurft door een andere surfster en is daarbij haar nagel kwijtgeraakt, en heeft tevens haar nagelbed en onderliggend weefsel beschadigd. Surfen zit er niet meer in; van het geld dat we hierdoor besparen gaan we lekker uit eten.

Dag 9 – september 19
Vandaag bekijken we de zonsopkomst over Bromo en beklimmen we de nog steeds actieve vulkaan. De vulkaan maakt een hels lawaai, hij zou toch niet ineens uitbarsten? ‘s Middags reizen we door naar Bali, laat het surfavontuur maar beginnen!

Dag 8 – september 18
Onze reis vervolgd zich met een treinreis naar Bromo. Dit keer geen luxe stoelen maar smalle bankjes voor Aziatische billetjes, en beenruimte die we delen met 4 man. Na de treinreis stappen we in een minivan, die zich niet laat afremmen door de heuveltjes in de weg. Uiteindelijk heeft iedereen de rit overleefd, inclusief de kat die net optijd weg sprong, in ieder geval, dat hopen we.

Dag 7 – september 17
Zondag vonden we een mooi dag om het even rustig aan te doen. We hebben de tijd genomen om onze social media te updaten, blogs te schrijven en videos te editen. Ook zijn we ‘s middags nog even naar het winkelcentrum geweest om wat boodschappen te doen voor de komende dagen.

Dag 6 – september 16
Vandaag hebben we voor de verandering lekker uitgeslapen. Daarna zijn we in de middag met de lokale bus naar de tempels van Prambanan gereisd. Nadat we de tempels hebben bewonderd, zijn we naar het Ramayana ballet gegaan in het openlucht theater naast de tempel. Het verhaal was lastig te begrijpen, maar de voorstelling was heel gaaf om mee te maken.

Dag 5 – september 15
Om 4 uur ‘s ochtends gaat de wekker voor onze tour naar de Borobodur tempels. Dit Boedistische tempel complex heeft maar liefst 72 kleine stoepa’s met in elk een prachtige Buddah. Een heerlijke plek om een paar uur rond te lopen en foto’s te nemen.

Dag 4 – september 14
Het chaotische Jakarta verruilen we voor het geliefde Yogyakarta. De treinreis hier naartoe duurt maar liefst 8.30 uur en vertrekt om 08.00 uur ‘s ochtends. De reis lijkt veel korter dan het werkelijk was vanwege de prachtige uitzichten.

Dag 3 – september 13
Op weg naar de oude haven van Batavia, nu Kota, hebben we het dagelijkse leven van de Jakartaan goed kunnen bekijken. De zoektocht naar deze haven leverde niet veel op, waarna we maar Café Batavia hebben opgezocht op het Taman Fatahillah plein, vroeger genaamd Het Stadhuisplein. Hier hebben we heerlijk geluncht, inclusief Bitterballen! Daarna nog een speurtocht door het hectische winkelcentrum gedaan, op zoek naar een supermarkt.

Dag 2 – september 12
Vandaag hebben we een taxi genomen naar het Nationaal monument, waar we lekker hebben rond gewandeld. Daarna zijn we naar het station gegaan om onze tickets te regelen voor onze reis naar Yogyakarta over 2 dagen. Op de weg terug naar het hostel was onze taxichauffeur een beetje verdwaald, dus hebben we wat extra stukjes van Jakarta gezien.

Dag 1 – september 11
Na een tussenstop in Kuala Lumpur hebben we onze reis vervolgd en kwamen we rond 17.30 lokale tijd aan in Jakarta. Hier werden we opgehaald door onze chauffeur en reden ongeveer een uur om de 23 kilometer naar ons hostel af te leggen. In het hostel hebben we onze spullen een beetje georganiseerd en hebben we een poging gedaan om vroeg te gaan slapen.

Dag 0 – september 10
We hebben onze tassen ingepakt, afscheid genomen van onze families en we zijn op een vlucht gestapt richting Kuala Lumpur. De grote reis gaat beginnen!