Na nog een dagje tempel bezoeken en een dagje strand op Bali is het alweer tijd om te vertrekken. We kunnen heerlijk uitslapen en besluiten uitgebreid te gaan brunchen in een café dat we de dag ervoor ontdekte. Nog even van te voren inchecken en, oh. Huh? Geen boardingpass en geen stoelen toegewezen? Stand-by? Vliegtuig overboekt: te veel mensen voor te weinig stoelen… Nou geen probleem, na wat Googlen komt Julia erachter dat ze normaal gesproken je op de eerst volgende vlucht zetten, een luxe hotel voor je regelen, en je een paar honderd euro toeschuiven. Kom maar door, wie wil voor dat pakket nou niet nog een extra dagje op Bali zitten? Nou, wij dus liever niet, want er staat een vulkaan op uitbarsten zo’n 50km verderop, en als die ploft, dan betekent het dat we voorlopig nergens meer heen vliegen vanaf het vliegveld hier. Gelukkig zorgen om niks, want bij de service balie knipperen we lief met onze ogen en krijgen we, aangezien we als allereerste aanwezig zijn voor de vlucht, gewoon een boardingpass. De vulkaan is ook zo vriendelijk om zich nog even in te houden, en off we go; naar Singapore!

Singapore lijkt een compleet andere wereld in vergelijking met Indonesië. Alles is gestructureerd en het oversteken is hier niet ‘je hand opsteken en hopen op het beste terwijl je midden over de drukke straat heen rent’ maar ‘netjes de brug nemen die over de weg heen gaat, en een boete riskeren als je op een plek oversteekt die niet voor oversteken bestemt is’. Als je op de kaart van Singapore kijkt zie je allemaal logische vakken, rechte straten, elk gebied z’n eigen doel; een stadsarchitect die zijn droom kon waarmaken. De luxe en welvarende uitstraling is hier ook terug te zien in de prijzen. Ik zou je een specifiek voorbeeld geven, maar we zijn in zoveel winkels en zoveel winkelcentra geweest dat ik ze amper uit elkaar kan houden. Niet dat we echt zijn wezen shoppen, maar letterlijk elke straat heeft minstens 1 winkelcentrum. Ook geen kleintjes, maar een volledig gebouw van 6 verdiepingen met elk drie vleugels en een waterfontein. Het centrum schuin onder het icoon Marina Bay Sands had zelfs een gracht met gondels door het gebouw heen lopen.

Om gelijk maar even door te gaan over Marina Bay Sands, dat is het wereldberoemde hotel dat bestaat uit drie torens met een soort surfplank erboven op. Superleuk, kan ik toch nog even op iets anders dan het internet surfen. Het gebouw steekt hoog boven de stad uit, en is op alle belangrijke punten in de stad goed zichtbaar. Vanaf het skypark observation desk hebben we uitzicht over alle kanten van de stad. Zo ook op Gardens by the Bay, wat voor mij, ondanks dat het in absolute lengte kleiner is, echt het hoogtepunt was. Met name de Garden Rapsody lichtshow is echt fantastisch. Het is onmogelijk om goed te omschrijven hoe mooi het is, hoe goed ik m’n best ook zou doen. Waarschijnlijk was het vooral het moment. Daar zijn, genieten van het moois, en eindelijk door hebben hoe super gaaf het is dat ik hier ben. We zijn er gewoon, en dit is precies wat ik wil van m’n reis naar Zuid-Oost Azië. De lichtshow met bijpassende muziek is dus echt iets wat je niet mag overslaan als je in Singapore bent. Ik kan je niet beloven dat je het net zo geweldig vind als ik (na de show 5 keer gezien te hebben, kan ik je precies vertellen wat m’n favoriete stukjes zijn), maar kijk het hoe dan ook 1 keer. Niet vanaf een skybar op een hoog gebouw want dan mis je de muziek. Ga zitten, of liggen op de grond van het park, en kijk je ogen uit!  Tot zover gesproken in de gebiedende wijs.

Naast dus 5 maal de Gardens bezocht te hebben, zijn we ook bij Little India even wezen kijken. Heel gek om te merken dat dit kleine midden in de stad zo compleet anders is. De straten zijn hier smal, tientallen winkeltjes van een paar vierkante meter bij elkaar, en alles wordt gebruikt totdat het uit elkaar valt. Het contrast is gigantisch, zeker in verhouding met Merlion square gelegen aan de Bay, waar om een groot stuk water tientallen wolkenkrabbers staan, en je geen peuk op de grond zou kunnen vinden.

Aan de andere kant van dat water bevindt zich de meest luxe mall van heel Singapore, waar je zelfs voor een Aziatisch avondmaal een extra lening op je huis mag afsluiten. Voor dit winkelcentrum vind je een drijvende Louis Vuitton winkel, oh en daarnaast vind je nog een lichtshow, maar dan op stuivend water geprojecteerd met de Singaporese skyline op de achtergrond. Kortom Singapore heeft alles wat je maar kan bedenken. We hebben er van genoten!

Verder nog een kleine update over m’n nagel-loze wijsvinger. Van de 223 mensen die de link met waarschuwing voor de foto hebben bekeken, hebben er een dappere 183 mensen ook echt de foto open geklikt. Ik ben ook trots op de 40 personen die zichzelf goed genoeg kenden om te weten dat ze de foto beter over konden slaan. Dokter Singapore heeft m’n vinger nauwkeurig bekeken en zei dat er rustig uit zag en er geen sprake was van een ontsteking. Toen ik hem vroeg of de dokters in Bali het goed of slecht gedaan hadden zei hij tactisch: There is no good or bad, I think they did a decent job. Aha, lekker politiek correct “fatsoenlijk”. Ook maakte hij duidelijk dat als hij de eerste behandelende arts was geweest dat hij het had gehecht. Ben ik even blij dat hij dat niet was 😀 Na de tweede afspraak geeft hij aan dat ik het vanaf nu zelf nog een aantal keer moet schoonmaken en verbinden, en het over +/- 12 dagen open en bloot moet laten zodat het goed kan drogen. Joepie, klinkt totaal niet spannend. Jawel dus. Help.