Deel van de voorbereidingen op onze grote reis zijn natuurlijk de reisvaccinaties. Je weet wel, die prikken die je vroeger vreselijk vond, waarvan je nu eigenlijk geen idee meer hebt hoe het voelde, maar waarvan je nog steeds een gekke kriebel krijgt in je buik. Ik, als enthousiaste bloeddonor die altijd zonder blikken of blozen kijkt hoe die mega naalden in m’n arm verdwijnen; ik, die ook vrijwillig een naald door m’n oor liet steken voor m’n helix piercing; ja ik, kreeg gekke kriebels in m’n buik van het idee dat er vele malen kleinere naalden in m’n arm werden gestoken voor een aantal vaccinaties. Wat het precies was waar ik de kriebels van kreeg, geen idee..

Hepatitis A, Hepatitis B, DTP, Rabiës (hondsdolheid) en Buiktyfus vertelde de GGD mij. Gelukkig is deze meid op haar negende ingeënt voor DTP, en is die 10 jaar geldig, oftewel tot maart 2018! Volgens mijn vaccinatieboekje was ik ook al volledig ingeënt voor Hepatitis A, en zo bleven er nog maar drie over. Alle drie zijn in principe niet verplicht, maar omdat we voornamelijk in hostels verblijven en ons een aantal keer tussen de dieren bevinden zijn ze geen overbodige luxe.

_________________________

Hepatitis B
Een ernstige leverontsteking die wordt veroorzaakt door een virus die zich via de bloedbaan verspreidt. Het is zo’n honderd keer meer besmettelijk dan HIV en aids en wordt vooral seksueel overgedragen.  Ook kan het zich verspreiden via kleine wondjes, tandenborstels en naalden. De vaccinatie tegen Hepatitis B bestaat uit drie prikken. Na volledige vaccinatie ben je voor de rest van je leven beschermt.

Rabiës
Wordt ook wel hondsdolheid genoemd, en is een dodelijke infectieziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Infectie lijdt tot zenuwverschijnselen en in later stadium zijn complicaties zoals slik-en ademhalingsproblemen dodelijk. Het virus wordt verspreidt door een beet, lik of krab van een geïnfecteerd dier (niet alleen honden..) Ook deze vaccinatie bestaat uit drie prikken, maar na een beet moet je alsnog extra prikken halen.

Buiktyfus
Symptomen zijn algemene koorts verschijnselen eveneens als verstopping en diarree. Buiktyfus wordt veroorzaakt door de salmonella bacterie die overgebracht wordt door een besmet persoon bij slechte hygiëne. Ook na inenting is hygiëne van groot belang omdat de vaccinatie maar voor 70% beschermd.
________________________

De avond na mijn eerste vaccinatieronde kwam ik erachter wat het precies was dat mij de kriebels gaf. M’n oprechte excuses aan iedereen die mij in de 24 uur na de vaccinatie heeft gezien, want uhm ja, ik heb meerdere malen geluiden gemaakt vergelijkbaar met een doodgaande zeekoe en moordlustige blikken geworpen naar iedereen die mijn linkerarm aanraakte.  Ouch, hepatitis B in je arm is dus echt geen pretje. Gelukkig moest ik nog maar twee keer terug te komen, onder andere voor nog een hepatitis B prik….

Hoe dan ook, elke prik is een stap dichterbij het begin van de reis. Op naar de volgende!