Er zijn een aantal bijzondere dingen die ik opmerkte, zo vlak voor we op reis gaan;
1. Ik kijk anders naar de vliegtuigen die in de lucht hun strepen maken. In elk vliegtuig kan ik nu de mensen zien. De gene die op een nieuw avontuur gaan. De mensen die op bezoek gaan bij vrienden en familie. De anderen, die op weg gaan naar huis. Ik kan hun blikken zien, en hun verhalen horen. Maar, ook elke keer als ik naar een vliegtuig kijk, beeld ik me in dat wij er in zitten, en vraag ik me af of er dan ook mensen zijn die zo omhoog kijken.
2. Mensen klagen onterecht over dat September te vroeg is voor pepernoten in de schappen. Julia en ik zijn ze al druk aan het consumeren, want als we op 20 december weer terug keren, zijn ze al lang uitverkocht. Daarnaast is het natuurlijk ook “not done” om zo kort voor kerst nog pepernoten te eten. September, is het perfecte moment voor pepernoten, wat maakt het uit dat het af en toe nog 28 graden is.
3. Elk kledingstuk in de kast lijkt ineens heel nuttig en uitermate belangrijk. Dat donkerblauw gestreepte shirt is perfect voor bij de tempels, het lichtblauw gestreepte shirt is perfect voor in de stad. Zelfs alle lange mouwen items zijn van groot belang. Stel ik heb het koud, en er zijn muggen, dan heb ik m’n shirt met turtle nek nodig. Maar stel dat ik alleen lange mouwen nodig heb om een bepaald gebouw binnen te mogen, dan is een lange mouwen shirt met normale hals perfect. Wat nou als ik uitgenodigd word voor een fancy dinner? Dan moet ik toch echt dat lange mouwen bloesje met die bloemetjes print bij me hebben.
4. Een backpack is altijd groter en kleiner dan hij lijkt. Huh? Ja ik heb het juist getypt. Mijn Osphrey rugzak is +/- 50 liter, wat ongelooflijk groot lijkt. Zodra je die zak op m’n rug ziet denk je: wow, dat is een grote backpack, dat kan ze toch nooit houden. Je hebt op dat moment meer dan gelijk. Die tas is zeker groot, en als ik net iets te snel een rondje draai,  sleurt het volume en gewicht dat meedraait me richting de grond. Tegelijkertijd is de backpack nog steeds veel te klein. Voor meer informatie, zie punt 3.

Vandaag is het donderdag. Dat betekend dat we over drie dagen bepakt en bezakt vertrekken. Vandaag, is ook de dag dat ik bezig ben met poging 4 “Strategisch m’n backpack inpakken”. Ik weet nog steeds niet zeker of ik nou eigenlijk heel erg goed bezig ben, of dat dit nog steeds echt rampzalig gaat uitpakken. Ik zeg, oordeel vooral zelf;

M’n kleding probleem denk ik nu onder controle te hebben. Mijn tactiek is eigenlijk het zo compact mogelijk opvouwen of oprollen van de medium formaat kleding stukken:  hemdjes, shirts,  korte broeken. De kleinere items, zoals ondergoed en sokken, stop ik allemaal in een Ikea zakje, die ik vervolgens redelijk luchtvrij kan afsluiten. Vervolgens gaan deze allemaal in packing cubes van Sunflake. Deze cubes zorgen ervoor dat wanneer ik m’n kleding uit m’n tas probeer te vissen, er geen bom aan losse shirts ontploft.

Naast m’n 8 shirts, twee korte broeken, jumpsuit, jurkje, ondergoed, slaapkleding en zwemkleding gaan er dus ook wat lange items mee. In het noorden van Myanmar, Thailand en Vietnam kan het ’s avonds best afkoelen. Ook zijn er in een aantal landen overdag muggen actief, en dan is lange kleding denk ik geen straf. Twee lange mouwen shirts, een dikke trui, een dun vestje, een spijkerbroek en een dunne lange broek.  Het meest hiervan probeer ik ook zo luchtdicht mogelijk te verpakken in m’n heilige Ikea zakjes. Tot nu toe lijkt alles in m’n tas te passen.

Maar ik juich nog niet te vroeg, want als de basic kleding + zwemkleding + toilettas in m’n rugzak zitten zijn we pas op de helft. Er gaan namelijk ook items mee die ik bij een Europees weekje vakantie thuis zou laten. Zo breng ik een EHBO kit, een lading 40% Deet, en een geïmpregneerde klamboe mee. Ook een flight cover gaat mee op reis; een tas die mijn backpack tijdens alle vluchten moet beschermen. Verder een tas vol laders en SD kaartjes zodat ik m’n laptop en camera’s optimaal kan gebruiken. M’n twee favoriete items in m’n overvolle tas zijn denk ik m’n Nuuna journal en gentlemen’s hardware N.58. In m’n journal kan ik alles voor mezelf overzichtelijk houden en de reis documenteren. De Gentlemen’s hardware is een soort multitool eetgerei/opener en ziet er vooral gewoon heel cool uit.

Of ook al deze items in m’n backpack gaan passen? Misschien net, maar ik zal toch ook een beetje ruimte over moeten houden voor aandenkens die ik daar aanschaf… Ik denk dat ik maar eens tips ga vragen aan Dora.. Ik heb echt geen idee hoe zij het voor elkaar krijgt een reddingsboot, een drumstel en de hele fruitwinkel in haar vrolijke paarse tasje te stoppen, terwijl ik er amper items voor drie maanden in krijg?